تفاوت نقشه های فاز یک و دو معماری(دانلود نمونه+مثال)
تفاوت نقشه های فاز یک و دو معماری، دقیقا مرز میان اجرا و طراحی هستش، در حالی که نه تنها در معماری بلکه در هر شاخه دیگری از صنعت ساختمان ما با طراحی فاز یک میتوانیم ایده و کانسپت خود را عملی کنیم همچنین شما با ارائه نقشه های فاز یک میتوانید نظر کارفمایان رو نسبت به واگزاری پروژه به شما جلب کنید. فراموش نکنید نقشه های فاز یک و فاز دو هر کدام ویژگی های خودشان را دارد به همین خاطر در این مقاله علاوه بر آموزش ضوابط فاز دو معماری و فاز یک نمونه نقشه های معماری را نیز میتوانید دانلود کنید.
فهرست مطالب
کاربرد نقشه های فاز یک و دو
یکی از مراحل ساخت ساختمان تهیه نقشه های فاز 1 و فاز 2 معماری میباشد که شما در گام اول با تهیه نقشه های فاز 1، مفهومی کلی از آن پروژه را به کارفرما یا مراکز صدور مجوز ارائه میکنید تا کارفرما ابتدا کانسپتی کلی که مشمول هزینه ساخت ساختمان، طرحی سه بعدی از طرح نهایی و جبهه های کاری پیش رو متوجه شود همچنین شهرداری نقشه های اولیه شما را با توجه به ضوابط شهرداری یا ضوابط نظام مهندسی تطبیق دهد. و در گام بعدی با ارائه نقشه های فاز دو معماری دیتیل هایی بیشتر از نحوه اجرا و جزئیات اجرایی به کارفرما، شهرداری و مجری ارائه میدهید. اینگونه طراحی شما میتواند به مرحه اجرا نزدیک تر شود.
سوالات پر تکرار
آیا نقشههای فاز یک و فاز دو تفاوتی در مورد محتوا و جزئیات دارند؟
بله، نقشههای فاز یک به عنوان مطالعات اولیه و تحلیل نیازها با جزئیات کمتر و به عنوان یک مقدمه برای پروژه عمل میکنند. در حالی که نقشههای فاز دو شامل طراحی مفصلتر، جزئیات بیشتر و مستندات لازم برای اجرا هستند.
در فاز یک، چه نقشههایی بیشتر استفاده میشود؟
در فاز یک، نقشههای طرح مطالعات اولیه از جمله نقشه موقعیت، نقشه بنا و نقشه تفصیلی از محوطه برای جمعآوری اطلاعات و تحلیلهای اولیه استفاده میشوند.
چگونه نقشههای فاز دو با نقشههای فاز یک ارتباط دارند؟
نقشههای فاز دو بر اساس تحلیلها و اطلاعات جمعآوری شده در فاز یک توسعه مییابند. نقشههای فاز دو شامل جزئیات بیشتری از طراحی معماری هستند و به عنوان مبنای ساختمان برای مراحل اجرا و نظارت استفاده میشوند.
آیا نقشههای فاز دو معمولاً شامل نقشههای اضافی مانند نقشههای الکتریکی هستند؟
بله، نقشههای فاز دو ممکن است شامل نقشههای الکتریکی، نقشههای ساختاری، نقشههای آب و فاضلاب و سایر نقشههای متخصصی برای تهیه مستندات لازم برای اجرا و نظارت باشند.
ویژگی های نقشه های فاز یک معماری
قبل از تعریف نقشه های فاز یک معماری ابتدا باید از اهمیت فاز صفر نیز باخبر باشید. همانطور که گفتیم برای ارائه یک طرح اولیه از پروژه وبه کارفرما و جلب نظر آن، از نقشه های فاز 1 معماری استفاده میکنیم اما این طرح باید بر اساس خواسته و نیاز کارفرما باش، بنابراین در گام اول با دقت به خواسته های کارفرما توجه میکنیم و سپس با توجه به نیاز او حال به ایجاد خلق یک ایده میکنیم و طرحی را در قالب لکه پلان طراحی مکنیم و در گام بعدی نیاز داریم تا پلان لکه ای خود را با مقیاس دقیق تر یعنی 1:100 یا 1:50 در قالب نقشه دو بعدی که اصطلاحاً به آن پلان یک خطه نیز گفته میشود. ولی پیشنهاد ما اینه که پلان دو خطه ترسیم کنید(پلانی با جزئیات بیشتر از ابعتد و نحوه مبلمان) زیرا اینگونه میتونید ارائه بهتری به کارفرما داشته باشید و او درک بهتری از فضاها و ارتباط و دسترسی آنها پیدا کند.پس پیشنهاد میکنیم برای درک بهتر از عمق طراحی و حس بهتر بلاک مبلمان را در طراحی خود قرار دهید.
ویژگی های نقشه های فاز دو معماری
همانطور که گفتیم مرز میان طراحی و اجرا نقشه های فاز 2 میباشد، بعد از خلق ایده و ارائه و همچنین ارائه نقشه های یک خطه یا دو خطه به کارفرما، حال نیاز داریم تا نقشه هایی را به مجری یا پیمانکار ارائه کنیم. نقشه های فاز دو میبایست مطابق ضوابط فاز 2 معماری باشند، بنابراین شما با آموزش ضوابط فاز 2 معماری میتوانید به مهارت های خود بیافزایید. در این نقشه ها تمام دیتیل های اجرایی مانند: ابعاد ستون ها، مسیر لوله کشی، ضخامت دیوار ها، مبلنان واحد ها و… میبایست با ابعاد و جانمایی دقیق مشخص گردد. این نقشه های فاز 2 میبایست به نحوی ترسیم شود تا اندازه گذاری ها خوانا و واضح باشد تا پیمانکار بتواند به درستی همان را اجرا کند. یادتان باشد نقشه های فاز 2 صرفا پلان نمیباشد، بلکه متشکل از پلان مبلمان، پلان اندازه گذاری، پلان شیب بندی بام، پلان طبقات، نما، برش، دیتیل های اجرایی و هر آنچیزی که یک پیمانکار برای اجرا نیاز دارد. باید به نحوی این نقشه ها تهیه شود تا پیمانکار هیچ چیزی را بر اساس تجربه و سلیقه اجرا نکند. به همین خاطر کنترل نحوه اجرا یکی از وظایف مهندس ناظر میباشد.
انواع نقشه های فاز 2 معماری
نقشه ها بر اساس نوع اجرا به دسته های مختلفی تقسیم می شوند و هرکدام دارای زیر مجموعه ی خاص خود هستند که عبارت اند از:
نقشه های فاز 2 معماری (Architectural) که با حرف A نمایش داده میشود.در ادامه بیشتر در خصوص هرکدام صحبت خواهیم کرد.
- پلان موقعیت یا همان سایت پلان
- پلان همکف و پلان طبقات و پلان زیرزمین و پلان بام سازی
- نما و برش(مقطع)
- پلان جزئیات اجرایی یا همان دتایل ها
- و..
توسط معمار پروژه آمده میشود و تمام دیتیل های فوق میبایست در آن ذکر گردد.
نقشه های سازه (Structure) که با حرف S نمایش داده میشود.
- پلان گودبرداری
- پلان فونداسیون
- پلان ستون گذاری
- پلان تیرریزی
- پلان جزئیات اجرایی سازه
- و…
تهیه این نقشه های وظیفه طراح سازه میباشد و شامل موارد فوق میگردد.
نقشه های مکانیکی (Mechanical) که با حرف M نمایش داده میشود.این نقشه های توسط مهندس مکانیک تهیه میشود که نوع سیستم گرمایش و سرمایش یا نحوه لوله گذاری و … در آن مشخص میشود.
نقشه های الکترونیکی (Electical) که با حرف E نمایش داده میشود.این نقشه ها نیز توسط مهندس برق تهیه میشود و نوع سیستم روشنایی و سیم کشیو لوله گذاری برق در آن مشخص میشود.
درآمد زایی از تهیه نقشه های فاز یک و دو معماری
همانطور که گفتیم یکی از مهم ترین مراحل ساخت یک پروژه تهیه و طراحی نقشه های فاز 2 معماری میباشد.بنابراین با توجه به این که یکی از ابتدایی ترین گام ها میباشد همیشه بازار کار بهتری نسبت به ما بقی شغل های ساختمانی دارد. به همین خاطر با آموزش ضوابط طراحی پلان معماری میتوانید سهم خوبی از بازار کار بدست آورید، به همین خاطر ما دوره ای را تحت عنوان کدخدای معماری آماده کرده ایم که به شما کمک میکند علاوه بر یادگیری ضوابط طراحی پلان، میتوانید نکات اجرایی و همچنین مبانی معماری تا تکنیک های بازار کار را بیاموزیید.
ویژگی های دوره کدخدای معماری
ما دوره ای را آماده کرده ایم که در این دوره از مبانی طراحی پلان معماری (برای کسانی که در رشته معماری تحصیل نکردند) تا جزئی ترین و ریز ترین نکات از ضوابط طراحی و نقشه خوانی را با سرفصل هایی کامل پوشش دهد و اسم این دوره را کدخدای معماری گذاشته ایم چون قراره با شرکت در این دوره به جمع بزرگان این صنعت اضافه شوید و کدخدای طراحی پلان شوید. شما با آموزش فاز 2 معماری میتوانید بازار کار خود را تضمین کنید.
دوره جامع آموزش طراحی پلان معماری(سبک WMD)+(ضوابط شهرداری و مقررات ملی)
چرا طراحی پلان معماری را باید یاد بگیریم؟ علیرضا خلیلی alirezakhalili5513@ 45.5K Followers Instagram یکی از مراحل ساخت یک پروژه،…
دوره جامع آموزش طراحی پلان معماری(سبک WMD)+(ضوابط شهرداری و مقررات ملی)
چرا طراحی پلان معماری را باید یاد بگیریم؟ علیرضا خلیلی alirezakhalili5513@ 45.5K Followers Instagram یکی از مراحل ساخت یک پروژه،…
آموزش تمام ضوابط طراحی ازمبانی معماری تا تمام مباحث مربوط به ساختمان
پشتیبانی دائمی
دوره دارای پشتیبانی دائمی و خصوصی میباشد
نکات اجرایی
در طول دوره نکات و شیوه اجرا هم آموزش داده میشود
حل تمرین و نمونه توسط هنرجو
در هر فصل تمرین های متعددی برای هنرجویان درنظر گرفته شده است
نمونه نقشه و بلاک های دسته بندی شده مبلمان
برای تسریع در امر نقشه کشی تمام بلاکهای مبلمان به رایگان و دسته بندی شده ارائه میشود
آموزش نقشه خوانی
نقشه خوانی به تنهایی میتواند به شما به عنوان یک مجری بسیار کمک کند
ورکشاپ و سمینار رایگان
تمام ورکشاپ ها و سمینار و وبینار های آکادمی برای هنرجویان رایگان میباشد
پوشش کامل ضوابط شهرداری و مقررات ملی
در دوره فرق بین ضوابط شهرداری با مقررات ملی گفته خواهد شد و تمام ضوابط هردو آموزش داده میشود
معرفی موقعیت های استخدام و فریلنسری
بعد از گذراندن دوره روش های کسب درآمد به صورت فریلنسری و موقعیت های شغلی برای استخدام به هنرجویانی که دوره را به اتمام برسانند و تمرین هارا حل کنند معرفی میشود
طراحی پلان صرفاً دانستن چند مورد ضوابطی که در کتب مقررات ملی آمده نیست، بلکه شما پیش از طراحی باید اصول فاز صفر یا همان فاز مطالعاتی را بلد باشید و تحلیل درستی از موقعیت پروژه و خواسته های کارفرما و… داشته باشید. همچنین در هنگام طراحی شما باید برای مثال اصول طراحی پله یا محاسبه تراز مبنا و سطح اشغال و… را بدانید اما گاهاً در برخی پروژه ها نیاز میشود شما بر خلاف مقررات عمل کنید. برای مثال شاید ضوابط پارکینگ مسکونی یا فرمول محاسبه شیب رمپ در مقررات ملی ثابت و تعیین شده باشد اما در پروژه های اجرایی باید بدانید کجا میتوانیم این ضوابط را رعایت نکنیم که ما در دوره طراحی به سبک WMD دقیقاً به این موارد میپردازیم.
نرم افزار های ترسیم نقشه های فاز یک و دو
و اما بعد از یادگیری ضوابط طراحی و اصول ترسیم نقشه های فاز یک و دو معماری، حالا شما باید بتوانید نقشه های خود را بر روی کاغذ بیاورید که برای اینکار نیاز به یک نرم افزار تخصصی میباشد.حال یک سوال پیش می آید” برای طراحی پلان معماری روی بهتر است یا اتوکد” امروزه پر کاربردترین نرم افزار در این صنعت دو نرم افزار اتوکد و رویت میباشد که شما میتوانید در سایت ما هر دو را آموزش ببینید و همچنین میتوانید با دانلود رایگان اتوکد در سایت ما آموزش نصب آن را هم ببینید.
نرم افزار اتوکد، نرم افزاری تخصصی برای ترسیم نقشه های فنی مهندسی و خصوصاً معماری هستش که به کمک آن میتوانید طراحی های خود را به نقشه تبدیل کنید. اما در همون ابتدا قبل از این که بخواهم از اهمیت و روند آموزش خود نرم افزار صحبت کنم ابتدا باید بگوییم که شاید تا به حال برای نصب اتوکد شما هم به مشکل خورده باشید و یا این که این سوال برایتان پیش آمده باشد که بهترین نسخه اتوکد کدام است . باید بگوییم که برای نصب اتوکد خیلی وسواس به خرج ندهید. زیرا هر نسخه ای از اتوکد تو هر زمینه فعالیتی میتواند کار شما را تا 99% مواقع راه بیاندازد.
اما برای انتخاب بهتری برای استفاده در سطح پیشرفته مقاله بالا را برای شما عزیزان آماده کرده ایم.ولی اگر جواب کوتاه شده بخواهید بهتر است بگوییم در سال 2023 که این مقاله منتشر میشود همان آخرین نسخه اتوکد را نصب کنید، اما عموماً برای نصب نسخه 2023 اتوکد با ارور 4005 روبرو خواهید شد که راه حل این مشکل یک نرم افزار جانبی به نام odis میباشد که شما یتوانید از مقاله آموزش نصب اتوکد odis را دانلود کنید.
یادگیری اتوکد برای تمام معماران از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا به کمک این نرم افزار معماران متوانند طراحی های خود را با دقت و سرعت بالایی به نقشه های اجرایی تبدیل کنند. میتوانید با یادگیری دستورات پایه اتوکد مانند دستور move در اتوکد یا دستور polyline در اتوکد یا دستور line در اتوکد و همچنین آموزش فرمان circle در اتوکد و دیگر دستورات پایه میتوانید ترسیمات خود را در سطح مقدماتی انجام دهید که ما آموزش رایگان این دستورات را در مینی دوره ای در اختیارتان قرار داده ایم، اما میتوانید با شرکت کردن در دوره صفر تا صد اتوکد ترسیماتی حرفه ای همانند معماران بزرگ انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید