0 تا 100 ضوابط پارکینگ مزاحم (ویدیو + مثال)
یکی از مواردی که معماران به هنگام طراحی پلان معماری ساختمان با آن روبه رو میشوند، تعبیه تعداد کافی پارکینگ برای واحدهای مسکونی یک آپارتمان میباشد. در چنین مواردی معماران باید با رعایت تمامی اصول و ضوابط پارکینگ، فضای کافی را برای عبور و مرور و قرار گیری خودروها تعبیه کنند. اما گاهی پیش میآید که در هنگام جانمایی و طراحی پارکینگ مزاحم، فضای کافی برای جانمایی پارکینگ همه واحد ها را نداریم. در چنین مواقعی به شرط رعایت ضوابط مشخص شده در مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان، میتوان یک پارکینگ مزاحم طراحی کرد.
فهرست مطالب
پارکینگ مزاحم چیست؟
به طور کلی هرگاه محل پارکینگ خودرو به گونهای باشد که برای جابجایی خودروی دیگر در پارکینگ، ایجاد مزاحمت کند، به آن پارکینگ مزاحم گویند. بنابراین در پارکینگ ها به شرط عدم ایجاد مزاحمت برای خودرو های دیگر پیشبینی فقط دو واحد توقف خودرو در پشت سر هم ایرادی ندارد. این مورد به وضوح در بند 4-5-10-1-3 مقررات ملی ساختمان ویرایش سال 1396 ذکر شده است که در زیر تصویر آن را میبینید:
در پارکینگهای مزاحم برای آنکه یک خودرو از پارک درآید و یا در جای پارک خود قرار بگیرد، نیاز است تا ابتدا خودروی دیگر جابجا شود.
بنابراین نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که پارکینگ مزاحم فقط میتواند مانع عبور و مرور یک خودرو باشد به همبن دلیل اگر هنگام طراحی پلان پارکینگ، محل پارکینگ مزاحم برای عبور و مرور دیگر خودروها نیز ایجاد مزاحمت کند، قرار دادن آن در آن محل مجاز نیست. این جمله بدین معناست که دیگر خودروها باید حداقل فضای گردش 5 در 5 متر را در حضور پارکینگ مزاحم داشته باشند تا در رفت و آمد به مشکلی نخورند.
برای درک بهتر این موضوع به مثالی که در زیر آورده شده است دقت نمایید:
در تصویر بالا مشاهده میکنید که 4 پارکینگ مجزا با رعایت ضوابط برای خودروهای واحدها طراحی شده است. حال ممکن است بخواهیم یک پارکینگ دیگر به شکل مزاحم برای این آپارتمان طراحی کنیم.
همانطورکه در نقشه پارکینگ مزاحم بالا مشاهده میکنید با با تعبیه یک پارکینگ مزاحم در این پلان، عبور و مرور برای دیگر خودروها نیز به مشکل خورده بنابراین جانمایی پارکینگ مزاحم در این پلان با این شرایط قابل قبول نمیباشد.
اما در پلان زیر میبینید که پارکینگ بالا سمت راست پارکینگ مزاحم است و تنها برای یکی از خودروها ایجاد مزاحمت کرده است بنابراین چون خودروهای دیگر بدون مشکل میتوانند عبور و مرور داشته باشند، این پارکینگ مزاحم مورد قبول است.
دوره جامع صفر تا صد اتوکد
سریع، عملی، حرفه ای
ضوابط طراحی پارکینگ مزاحم
همانطورکه طراحی پارکینگهای معمولی ضوابط و ابعاد مشخصی دارند، برای طراحی پارکینگ مزاحم نیز میبایست ضوابط مربوطه مطابق آیین نامه رعایت شوند.
طبق بند 4-5-10-2-4 مبحث چهارم مقررات ملی ساختمان ویرایش سال 1396، حداقل ابعاد مورد نیاز برای حالتی که خودروها پشت سر هم پارک میشوند یا همان پارکینگ مزاحم، برابر است با 2.5 در 6 متر. بنابراین ابعاد پارکینگ مزاحم 2.5 در 6 متر میباشد. توجه شود که درصورتی که دو طرف محل پارکینگ مزاحم ستون داشته باشیم، فاصله آکس به آکس ستونها باید حداقل 3 متر باشد تا عرض مفید پارکینگ حداقل 2.5 متر بدست بیاید. این ابعاد برای هنگامی که خودروها در کنار یکدیگر پارک میشدند، 2.5 در 5 متر بود لذا نتیجه میگیریم که طول پارکینگ مزاحم در مقایسه با پارکینگ معمولی یک متر بیشتر است.
مورد دیگر که در ضوابط طراحی پارکینگ مزاحم باید در نظر گرفت این است که فضای گردش در این حالت 5 در 5 متر بوده و برای هر دو پارکینگ مشترک است.
نکات مربوط به پارکینگ مزاحم
- موردی که همواره به هنگام خرید یک واحد آپارتمان باید به آن توجه داشت این است که پارکینگ آن واحد مزاحم هست یا نه. لذا در چنین مواقعی حتما سند آن واحد را بررسی کنید چرا که همواره در سند مالکیت ذکر میشود که پارکینگ آن مزاحم است یا نه. معمولا در آپارتمانهایی که پارکینگ مزاحم دارند، برای عدم ایجاد اختلاف بین ساکنین، هر دو پارکینگ برای یک شخص میشود تا ساکنین درگیر مشکلات و دعاوی حاصل از پارکینگ کزاحم نشوند. اما در بسیاری از مواقع نیز این چنین نیست و هر پارکینگ مختص یک شخص است. در این حالت مالک پارکینگ مزاحم باید بداند که برای عبور و مرور خودروی دیگر لازم است تا همیشه ابتدا خودروی خود را جابجا کند.
- عموما تقسیم پارکینگ مزاحم با توافق ساکنین صورت میگیرد اما در غیر اینصورت روال به این صورت است که پارکینگ مزاحم برای شخصی است که آخرین قرارداد را دارد.
- قیمت پارکینگهای مزاحم با توجه به این که مزاحم یک خودروی دیگر است و همواره برای جابجایی خودرو دیگر، مالک پارکینگ مزاحم باید خودرو خود را جابجا کند، پایینتر از پارکینگهای معمولی است و گاها تا یک سوم قیمت پارکینگ معمولی است.
- با وجود اینکه داشتن پارکینگ برای ساکنین همواره یک مزیت حساب میشود اما بهتر است از خرید خانههایی که دارای پارکینگ مزاحم هستند خودداری کنیم و چرا که گاها اختلافات بسیاری در این باره بوجود میآید.
دانشگاه برای بازار کار کافی نیست
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مقاله جامع و آموزندهای درباره ضوابط پارکینگ مزاحم است. برای ورود به جزئیات بیشتر درباره جانمایی این نوع پارکینگ، چه معیارهایی وجود دارد؟
آیا ابعاد پارکینگ برای 4 ماشین به گونهای طراحی میشود که فضای کافی برای همه خودروها وجود داشته باشد؟
مفهوم قوانین پارکینگ مزاحم برای من کاملاً واضح نیست. آیا مثالی عملی برای توضیح این قوانین دارید؟
در صورت عدم رعایت ضوابط پارکینگ مزاحم، چه مشکلاتی در طراحی معماری به وجود میآید و چگونه برطرف میشوند؟
اگر بخواهیم پارکینگ مزاحم را در یک فضای محدود اضافه کنیم، بهترین راهکار برای جانمایی پارکینگ چیست؟
در مقاله اشارهای به ابعاد پارکینگ مزاحم شد. آیا اندازههای متفاوتی برای انواع دیگری از پارکینگها وجود دارد؟
پیشنهادتان برای به حداقل رساندن مشکلات حاصل از ایجاد مزاحمت در پارکینگهای مشترک چیست؟
چگونه میتوان از طراحی و ایجاد مزاحمت در پارکینگ جلوگیری کرد تا حداکثر کارایی را داشته باشیم؟
مقاله بسیار مفیدی است! در مواردی که تعداد واحدها زیاد باشد، چطور میتوان ضوابط پارکینگ مزاحم را رعایت کرد؟
ممنون از اطلاعات مفید. آیا در ساختمانهای مسکونی میتوان پارکینگ مزاحم را با رعایت قوانین، بهطور عملی پیادهسازی کرد؟