ضوابط جان پناه (تعریف تا ضوابط اجرای جان پناه)
جان پناه چیست؟
جان پناه یا دست انداز عموماً به دیوار کوتاهی گفته میشود که با هدف جلوگیری از پرت شدن افراد در دیوارهای پیرامونی اجرا میشود. البته که معماران با به کار گیری خلاقیت در طراحی خود این دیوار های کوتاه یا همان جان پناه ها را با مصالحی بروز طراحی میکنند که علاوه بر حفظ جان افراد در برابر پرت شدن، زیبایی بصری نیز به ساختمان میدهند. در ادامه این مقاله تمامی الزامات و ضوابطی که شما باید درباره جان پناه بدانید را خواهیم گفت.
فهرست مطالب
در چه مکان هایی باید جان پناه قرار دهیم؟
مطابق ضوابط مقررات ملی ساختمان برای هر سطحی که اختلاف ارتفاع آن از سطح زیرین آن بیشتر از 70 cm سانتی متر باشد باید جان پناه یا دست انداز را تعبیه کنیم. اما در مقررات ملی ساختمان در مباحث مختلف الزامات گوناگونی را از جان پناه میتوان مشاهده کرد که ما در ادامه مطابق هر بند این ضوابط را خواهیم گفت
ابعاد و ارتفاع جان پناه باید چقدر باشد؟
همانطور که گفته شد در کاب های مقررات ملی بندهای مختلفی را در مورد جان پناه میتوان یافت، ما در ادامه تمامی بندهایی که در مورد جان پناه صحبت شده است را بازگو میکنیم و در انتها نتیجه گیری خواهیم کرد که برای طراحی خود باید از چه ابعادی استفاده کنید.
جان پناه در مبحث 4 مقررات ملی ساختمان
حفاظ، جان پناه ها و میله های دستگیره باید تمهیدات مناسب به نحوی تهیه شوند که در زمان استفاده و بهره برداری از مقاومت و ایمنی لازم برخوردار باشند
بند 9-9-4 مبحث چهارم مقررات ملی
ارتفاع دست اندازها یا جان پناه ها از سطح فضا یا بام در دسترس، باید 1.10 متر و از پله یا سطح شیب دار حداقل 0.90 متر باشد.
بند 1-1-9-9-4 مبحث چهارم مقررات ملی
به عبارتی دیگر یعنی برای سطوح صافی که ار تفاع آنها با سطح زیرین خود بیشتر از 70 سانتی متر باشد باید 110 سانتی متر و برای سطوح شیبدار مانند راه پله و رمپ ها باید ارتفاع 90 سانتی متر را برای جان پناه در نظر بگیریم.
فاصله خالی بین دو نرده عمودی دست انداز و جان پناه نباید بیشتر از 0.11 متر باشد. در صورت وجود نرده تزئینی، نباید از هیچ قسمت آن کره ای به قطر بیش از 0.11 متر عبور کند
بند 4-9-9-1-2 مبحث چهارم مقررات ملی
این بند اشاره به این موضوع دارد که نباید نرده ها به صورت افقی تعبیه شوند و باید به صورت عمودی باشد و فاصله هر نرده از هم نباید کمتر از 11 سانتی متر باشد تا سر کودکان از آنها عبور کند، البته که در بند بعدی شرطی برای استفاده نرده افقی در مبحث چهارم وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
در صورت استفاده از میله های افقی در دست انداز و جان پناه، غیر از فاصله مندرج در بند 4-9-9-1-2، طراحی دست انداز باید به گونه ای باشد که از بالا رفتن کودکان و احتمال سقوط آنها تدابیری چون شیب داخلی یا هلالی برگشته جلوگیری کند
بند 4-9-9-1-3 مبحث چهارم مقررات ملی
همانطور که در بند قبلی ذکر شد شما به شرطی میتوانند از نرده های افقی استفاده کنید که ایمنی کودکان را برقرار کنید که یکی از این راه حل ها مطابق این بند این است که از نرده های افقی با شیب داخلی استفاده کنید البته توصیه نمیشود که این گونه طراحی را داشته باشید. و بهتر است شما همان طراحی عمودی ر در نظر بگیرید.
استفاده از شیشه ایمن وزیر ریزنده در جان پناه ها و دست انداز های دارای شیشه به هر قطع و. اندازه الزامی میباشد.
بند 4-9-9-1-۴ مبحث چهارم مقررات ملی
همانطور که در این بند آیین نامه گفته شد شما باید در حین اجرای جان پناه های شیشه ای از شیشه لمینت و سکوریت استفاده کنید.
ارتفاع میله های دستگاه که لبه پله یا سطح کف تمام شده شیب راه اندازه گیری میشود باید ۰.۹۰ متر باشد. این ارتفاع در تمام طولی میله دستگاه باید به صورت یکنواخت امتداد داشته باشد.
بند 4-9-9-۲-۱ مبحث چهارم مقررات ملی
دستگیره یا دستگرد در نرده ها نباید توسط هیچ عنصری قطع شود و باید دستگرد به صورت پیوسته و یکنواخت باشد.
بند 4-9-9-۲-2 مبحث چهارم مقررات ملی
انتهای میله دستگرد باید به سمت یک دیوار، حفاظ یا سطح تردد چرخیده یا خم شود یا تا میله دستگرد خیز مجاور پلکان یا شیب راه امتداد داشته باشد، تا از ایجاد جراحت یا گیر کردن اشیا یا لباس افراد به میله دستگرد جلوگیری شود. در جایی که میله دستگرد بین خیز های مجاور نیست، حداقل باید 0.30 متر به صورت افقی از لبه های ابتدا و انتهای شیب راه و از بالاترین پیشانی پله ادامه داشته باشد. در پله ها، میله دستگرد باید از سمت پایین شیب آن به اندازه عمق یک کف پله بعد از پایین ترین پیشانی پله ادامه یابد.
بند 4-9-9-۲-3 مبحث چهارم مقررات ملی
میله دستگرد با مقطع دایره ای باید دارای قطر خارجی 35 تا 40 میلیمتر باشد، در غیر این صورت مقطع میله باید قابلیت گرفتن میله دستگرد را به اندازه معادل آن فراهم سازد. اگر مقطع میله دستگرد دایره ای نیست، اندازه محیطی آن باید حداقل 100 و حداکثر 160 میلیمتر و حداکثر اندازه قطر آن 57 میلیمتر باشد. لبه های میله دستگرد باید تا شعاع حداقل 2.5 میلیمتر گرد شده باشد.
بند 4-9-9-۲-4 مبحث چهارم مقررات ملی
فاضله آزاد میان یک میله دستگرد و دیوار یا سطح دیگر باید حداقل 40 میلیمتر باشد.
بند 4-9-9-۲-5 مبحث چهارم مقررات ملی
میله دستگرد و دیوار یا هر سطح دیگر باید عاری از هرگونه جسم تیز یا برنده باشند.
بند 4-9-9-۲-6 مبحث چهارم مقررات ملی
انواع جان پناه
جان پناه در طراحی میتواند انواع گوناگونی داشته باشد، چه از لحاظ مصالح و متریال مصرفی و چه از لحاظ نوع ظاهری. در ادامه ابتدا با انواع جان پناه از نظر ظاهری آشنا میشویم.
جان پناه تو پر و یکپارچه (Solid Parapet)
برای حفاظ کامل تر ایمنی در برابر پرت شدن و مقابله در برابر نور شدید و ایجاد سایه در بخشی از ساختمان و همچنین محافظت در برابر باد میتوانید از این نوع جان پناه ها استفاده کنیم. همچنین با گذاشتن در پوش بر سر این جان پناه علاوه بر ایجاد زیبایی، در حین بارش باران از ریختن قطرات آب بر روی نما تا حدی میتوان جلوگیری کرد.
جان پناه حفره دار
این نوع جان پناه ها همانند جان پناه یک پارچه میتواند دارای سر پوش باشند اما دیواره جان پناه دیگر به صورت یکپارچه نمیباشد و دارای منافذی میباشند که نور و باد را از خود عبور میدهد. البته این منافذ تنها برای عبور دادن نور و باد مورد استفاده قرار میگیرد بلکه شما میتوانید با خلاقیت در طراحی و انتخاب طرح مناسب به زیبایی طرح خود بیافزایید.
جان پناه نرده ای Railing Parapet
این نوع جان پناه ها همانند جان پناه یک پارچه میتواند دارای سر پوش باشند اما دیواره جان پناه دیگر به صورت یکپارچه نمیباشد و دارای منافذی میباشند که نور و باد را از خود عبور میدهد. البته این منافذ تنها برای عبور دادن نور و باد مورد استفاده قرار میگیرد بلکه شما میتوانید با خلاقیت در طراحی و انتخاب طرح مناسب به زیبایی طرح خود بیافزایید.
دیدگاهتان را بنویسید