ضوابط طراحی راه پله (استاندارد باکس پله مطابق مقررات ملی)
در مقالات مختلف در سایت درخصوص اصول طراحی رمپ، ضوابط پارکینگ ، تراز مبنا و سطح اشغال و…. صحبت کرده ایم و در این مقاله میخواهیم درخصوص اصول طراحی راه پله ساختمان صحبت کنیم. در طراحی پله ها، بایستی فاکتورهای بسیار زیادی را در نظر بگیریم و به عنوان یک طراح بایستی به اصول طراحی ساختمان تسلط داشته باشید.در این مقاله به نکات زیر خواهیم پرداخت:
پله گرد چیست و چه کاربردی دارد؟
پله گرد یا پله مارپیچی نوعی پله است که به صورت حلزونی یا مارپیچی دور یک محور مرکزی میچرخد. این نوع پلهها در فضاهای محدود که نیاز به صرفهجویی در فضا دارند یا به منظور زیبایی و ایجاد جلوه بصری خاص استفاده میشوند. پله گردها معمولاً در مکانهایی مانند منازل دوبلکس، دفاتر کار و ساختمانهای تجاری کوچک کاربرد دارند.
ابعاد استاندارد باکس پله چقدر است؟
ابعاد باکس پله به تعداد طبقات و اندازه ساختمان بستگی دارد، اما به طور کلی، یک باکس پله استاندارد باید حداقل 2.4 متر عرض و 4.5 متر طول داشته باشد. این ابعاد امکان ایجاد پلههای راحت و ایمن را فراهم میکند و فضای کافی برای گردش هوا و نور طبیعی را ایجاد میکند.
حداقل ارتفاع استاندارد پله چقدر است؟
حداقل ارتفاع پله (به فاصله عمودی بین دو پله متوالی) معمولاً بین 15 تا 18 سانتیمتر است. این مقدار به گونهای تعیین شده که استفاده از پله راحت و ایمن باشد. ارتفاع بیش از این مقدار ممکن است باعث خستگی و ناراحتی کاربران شود.
ابعاد راه پله سه طرفه چگونه باید باشد؟
ابعاد راه پله سه طرفه (که به صورت U شکل یا L شکل با یک پاگرد در میان) باید حداقل 90 سانتیمتر عرض برای هر بخش پله و حداقل 2.7 متر طول برای پاگرد داشته باشد. این ابعاد به کاربران امکان میدهد تا به راحتی و ایمن از پله استفاده کنند و فضای کافی برای چرخش و تغییر جهت فراهم میکند.
ابعاد راه پله دو طرفه چیست؟
ابعاد راه پله دو طرفه (که به صورت مستقیم و با یک پاگرد در میان) باید حداقل 90 سانتیمتر عرض برای هر بخش پله و حداقل 1.8 متر طول برای پاگرد داشته باشد. این ابعاد برای حرکت راحت و ایمن کاربران طراحی شده و فضای کافی برای پاگرد و تغییر جهت فراهم میکند.
عرض استاندارد راه پله چقدر باید باشد؟
عرض استاندارد راه پله برای استفاده معمولی حداقل 90 سانتیمتر است. در ساختمانهای عمومی و تجاری، این عرض ممکن است بیشتر باشد و به 120 تا 150 سانتیمتر برسد تا امکان عبور و مرور راحتتر و ایمنتر برای تعداد بیشتری از افراد فراهم شود. برای ساختمانهای بزرگتر یا با ترافیک بالا، ممکن است عرض راه پله تا 180 سانتیمتر نیز باشد.
- شناخت انواع راه پله ها
- اجزای تشکیل دهنده راه پله
- محاسبه تعداد پله ها در راه پله
- حداقل عرض کف راه پله
- سرگیری در راه پله
- مباحث سازه ای در راه پله
- جانمایی باکس پله در ساختمان
فهرست مطالب
انواع راه پله از نظر ظاهر
راه پله ها از نظر ظاهر به 5 دسته تقسیم میشوند که ما در جدول زیر به طور اختصاصی آنها را نام برده ایم و در ادامه برای هرکدام با تصویر برایتان یک مثال زده ایم.
نوع راه پله
|
---|
ال شکل (با پاگرد)
|
2 طرفه با 2 بازو (با پاگرد)
|
2 طرفه با 3 بازو و پاگرد 1/2 گردش (با پاگرد)
|
2 طرفه با 3 و 4 بازو (با پاگرد)
|
3 طرفه (با پاگرد)
|
4 طرفه (با پاگرد)
|
ال شکل (بدون پاگرد)
|
2 طرفه با 2 بازو (بدون پاگرد)
|
قوسی
|
مارپیچ
|
بیضی
|
طرح قیچی (پله فرار)
|
راه پله یک طرفه - راه پله مستقیم
در این نوع پله ها رفت و آمد از طریق یک بازو صورت میگیرد، این نوع پله ها عموماً برای ایجاد ارتباط داخل واحدها مورد استفاده قرار میگیرد. مانند ساختمان های ویلایی یا واحد های دوبلکس و یا تجاری های دارای میان طبقه. در این نوع پله ها حداقل عرض مفید پله های یک طرفه در ساختمان هایی که بار تصرف آنها کمتر از 50 نفر است، 90 سانتیمتر میباشد.
راه پله ال (L) شکل
این نوع راه پله دارای دو بازو میباشند که برای ایجاد گردش 90 درجه، در کنج ها استفاده میشوند. همچنین حداقل عرض مفید این نوع پلکان که دارای پاگرد و گردش میباشند، نباید کمتر از 110 سانتی متر باشد و برای ایجاد دسترسی در واحدهای دوبلکس، اگر پاگرد نداشته باشد میتوانیم عرض مفید را 90 سانتی متر هم در نظر گرفت.
در طراحی پله های یک ساختمان علاوه بر ضوابط مقررات ملی باید به طراحی داخلی آن نیز دقت کنیم تا از لحاظ ظاهر، با دیگر عنصرهای ملک ما همخوانی داشته باشد. به همین خاطر طراحی داخلی خود یک دنیایه دیگر است.
راه پله 2 طرفه با 2 بازو و پاگرد 1/2 گردش
این نوع پلکان یکی از متداول ترین راه پله ها یباشد که در ساختمان های مسکونی برای چرخش 180 درجه مورد استفاده قرار میگید. در خصوص ابعاد و اندازه راه پله در ادامه صحبت خواهیم کرد.شما در این نوع پله ها میتوانید با طی کردن دو بازو به طبقه مقصد خود برسید.
راه پله دو طرفه با 3 بازو و پاگرد و 1/2 گردش
این نوع ره پله ها برای مکان هایی که رفت و آمد بالایی دارند استفاده میشوند، مانند مدارس، مجتمع های بزرگ تجاری و مسکونی و تالار ها و هر مکان دیگری با رفت و آمد بالا….
پله دو طرفه با 3 و 4 بازو
طبق مبحث 3 در هر بازو می توانید حداکثر 12 پله برای طی کردن ارتفاع طبقه بکار ببرید، اما در صورتی که ارتفاع طبقه زیاد باشد (مانند فضاهای تجاری) یا بخواهید از یک طبقه یا نیم طبقه عبور کنید میتوانید از پلکان دو طرفه با 3 و 4 بازو استفاده کنید.
- در پلکان 2 طرفه با 3 بازو میتوانید مکان درب ورودی پلکان را در سایر طبقات تغییر دهید اما در پلکان 2 طرفه با 4 بازو، مکان درب در سایر طبقات ثابت است.
پلکان 3 و 4 طرفه
از این نوع پلکان معمولاً در فضاهای اداری استفاده میکنند. در آزمون طراحی به هیچ عنوان از این نوع پله استتفاده نکنید، همچنین در پروژه های اجرایی در برخی از مناطق مانند تهران استفاده از این نوع پله ها ممنونع میباشد.
پلکان قوسی (پلکان گرد با چشم پله باز)
در مواقعی که فضای کمی برای طراحی راه پله داریم میتوانیم از این نوع پلکان استفاده کنیم. در آزمون نظام مهندسی تا جایی که میتوانیم از این نوع پلکان استفاده نکنیم، مگر با رعایت شرایط زیر:
- حداقل ارتفاع پله 10 سانتی متر و حداکثر 18 سانتی متر باشد.
- اندازه کف هر پله در فاصله 30 سانتی متری از انتهای باریکتر کف پله، حداقل 28 سانتی متر و اندازه کف پله در باریکترین قسمت آن حداقل 25 سانتی متر باشد.(مطابق شکل زیر)
- تفاوت بین بزرگترین عمق کف پله با کوچکترین آن، در یک بازوی پله، در روی یک خط فرضی با فاصله 30 سانتی متری از باریکترین قسمت نباید از 10 میلیمتر (یک سانتی متر) بیشتر شود.
- اندازه شعاع قوس کوچکتر پله نباید از دو برابر عرض آن کمتر باشد.
راه پله مارپیچ(پله پیچ ستون در)
مشابه پلکان قوسی، در مواقعی که فضای طراحی پلکان محدود میباشد از این نوع پلکان استفاده میکنیم(بیشتر در فضاهای تجاری به کار میرود.)برای استفاده از این نوع پلکان در راه های خروج باید شروط زیر را رعایت کنیم.
طبق مبحث 3 مقررات ملی، در صورتی که واحد مسکونی یا فضای تجاری ما، مساحتش از 23 متر مربع کمتر باشد و دارای حداکثر 5 نفر بهره بردار باشد، با رعایت شرایط زیر میتوان از راه پله مارپیچ استفاده کنیم:
- عرض مفید پله نباید از 65 سانتی متر کمتر باشد.
- ارتفاع هر پله از 24 سانتی متر بیشتر نباشد.
- ارتفاع مفید پله و کلی راه پله، از 200 سانتی متر کمتر نباشد.
- اندازه هر کف پله، در 30 سانتی متری از باریکترین قسمت پله، حداقل 20 سانتی متر باشد و تمام کف پله ها یک شکل و یک اندازه باشند.
راه پله های 1/2 و 1/4 گردش بدون پاگرد
از پلکان 1/2 گردش برای ایجاد گردش های 180 درجه و از 1/4 گردش برای ایجاد گردش های 90 درجه استفاده میشود.از این نوع پلکان زمانی استفاده میشود که میخواهیم ارتفاع بیشتری را طی کنیم ولی فضای کافی برای افزایش طول باکس پله و تعداد پله نداریم.این نوع پلکان دقیقا شبیه پلکان نوع دوم میباشد با این تفاوت که در این نوع پلکان پاگرد وجود ندارد.
پلکان فرار و یا طرح قیچی و درهم رونده
از این نوع پلکان همان طور که از اسمش مشخص میباشد برای راه های خروج استفاده میشود. پلکان فرار، نباید از دو راه خروج مجزا تشکیل شود ، مگر آن که 3 شرط زیر را رعایت کنیم:
- فاصله ورودی این پلکان ها از یکدیگر و طول مسیر مشترک دسترسی آنها، باید مطابق ضوابط آتش نشانی و حریق و خروج مبحث 3 باشد.
- این نوع پلکان ها باید غیر قابل سوختن و حداقل تا 2 ساعت در برابر آتش مقاوم باشد و به صورت دوربندی و دودبندی از یکدیگر کاملاً جدا باشند.
- هیچگونه راه نفوذی یا پنجره و یا بازشو ارتباطی بین آن دو نباشد.(حتی به صورت محافظت شده)
اجزای راه پله و اصطلاحات پر کاربرد
پیش از آن که بخواهیم حداقل و حداکثر های ابعاد اجزای راه پله را بگوییم ابتدا باید با اصطلاحات و تعریف های مهم در راه پله آشنا شویم که در تصویر زیر به ترتیب اعداد ما این اصطلاحات را نام برده ایم و هرکدام را به اختصار توضیح داده ایم:
- عرض پله: به فاصله بین دیوار تا چشم پله یا عرض بازوی پله، گفته میشود.
- طول راه پله: به مجموع عرض پله ها و پاگرد گفته میشود.
- طول پله: به مجموع عرض کف پله ها که در یک بازو پله گفته میشود.
- کف پله: به بخشی از پله که پای خود را بر روی آن برای بالا رفتن یا پایین رفتن قرار میدهیم گفته میشود.
- پاگرد: به فضای گردش در بین دو بازوی پله که برای ورود به طبقات و استراحت مورد استفاده قرار میگیرد گفته میشود.
- درب راه پله: به دربی که برای ورود به راه پله یا فضای پیش ورودبه واحد یا به طور مستقیم به واحد یا طبقات منفی و همکف استفاده میشود گفته میشود.
- خط مسیر راه پله: خطی است که مسیر بالا رفتن از راه پله را مشخص میکند.
- چشم پله: به فاصله بین دو بازوی پله یا شمشیری های پله قرار دارد گفته میشود.
ابعاد راه پله
بعد از شناخت اجزای راه پله حال باید بدانیم ابعاد استاندارد برای آنها چه میزان است. ابعاد اجزای راه پله رتباط مستقیمی با نوع گروه ساختمانی دارد، این بدین معناست که این ابعاد را بر اساس تعداد طبقات ما طراحی مکنیم. در جدول زیر و ویدیو زیر به طور کامل تشریح کرده ایم.
نام گروه ساختمانی(مسکونی)
|
حداقل عرض مفید پله
|
---|---|
گروه ساختمانی 1 الی 3 (ساختمان های یک و دو طبقه)
|
پله مستقیم = 90 سانتی متر / پله دارای پاگرد و گردش = 110 سانتی متر
|
گروه ساختمانی 4 الی 7(ساختمان های سه تا هفت طبقه)
|
پله مستقیم = 90 سانتی متر / پله دارای پاگرد و گردش = 110 سانتی متر
|
گروه ساختمانی 8 (23 متر ارتفاع به بالا)
|
بر اساس جمعیت مطابق مبحث 3 مقررات ملی
|
در ادامه باید چند نکته را به جدول بالا اضافه کرد:
- حداقل عرض مفید برای قفسه پله باید 240 سانتی متر باشد.
- ضوابط ویژه معلولین در گروه های ساختمانی 4 به بعد الزامی است.
- عرض مفید پله برای استفاده از معلولین 120 سانتی متر میباشد.
- حداکثر و حداقل عرض برای چشم پله 20 و 10 سانتی متر میباشد.
ابعاد پله
مطابق مبحث 3 و 4 مقررات ملی ساختمان برای طراحی راه پله در یک ساختمان باید به ابعاد خود پله هم توجه داشته باشیم که در تصویر زیر ارتفاع پله و عمق کف پله را مشخص کرده ایم:
همانطور که گفتیم مطابق مبحث 3 و 4 مقررات ملی ساختمان یک قانون کلی وجود دارد:
- حداقل ارتفاع پله 10 سانتی متر ، حداکثر ارتفاع آن 18 سانتی متر برای افراد سالم و برای معلولین 17 سانتی متر و حداقل عمق کف پله برای افراد سالم 28 و برای معلولین 30 سانتی متر میباشد.
با این تعریفی که داشتیم اگر بخواهیم ابعاد را از حداقل و حداکثر ها، بیشتر یا کمتر در نظر بگیریم باید یک تناسبی را میام ارتفاع و کف پله در نظر بگیریم. علت این تناسب این است که هر فرد به طور معمول طول گام او بین 63 الی 64 سانتی متر میباشد و با این میزان حرکت بین دو پا، مشکلی در گام برداشتن ایجاد نخواهد شد، بنابراین ما در فرمول زیر و جدول زیر این نحوه محاسبه این تناسب را تشریح کرده ایم.
فرمول محاسبه ارتفاع پله
مطابق مبحث 4 مقررات ملی برای محاسبه ارتفاع پله میتوانیم از فرمول زیر استفاده کنیم:
کف پله + (x 2 ارتفاع پله) = 63 الی 64 سانتی متر
حداقل عمق کف پله
|
حداکثر عمق کف پله
|
ارتفاع پله
|
---|---|---|
43 سانتی متر
|
44 سانتی متر
|
10 سانتی متر
|
41 سانتی متر
|
42 سانتی متر
|
11 سانتی متر
|
39 سانتی متر
|
40 سانتی متر
|
12 سانتی متر
|
37 سانتی متر
|
38 سانتی متر
|
13 سانتی متر
|
35 سانتی متر
|
36 سانتی متر
|
14 سانتی متر
|
33 سانتی متر
|
34 سانتی متر
|
15 سانتی متر
|
31 سانتی متر
|
32 سانتی متر
|
16 سانتی متر
|
29 سانتی متر
|
30 سانتی متر
|
17 سانتی متر
|
27 سانتی متر مجاز نیست
|
28 سانتی متر
|
18 سانتی متر
|
فرمول محاسبه تعداد پله
تعداد پله هاب مورد استفاده در هر طبقه ارتباط مستقیمی با اختلاف تراز دو طبقه دارد. به این صورت که ابتدا میبایست ارتفاع کف تا کف هر طبقه را نسبت به طبقه بالایی بدست بیاوریم و تقسیم بر ارتفاع هر پله کنیم.
مثال: اگر ارتفاع کف تا کف (اختلاف تراز دو طبقه) 320 سانتی متر باشد و بخواهیم ارتفاع پله را 17 سانتی متر بگیریم، تعداد پله مورد استفاده برای هر طبقه برابر میشود با:
17.72=17÷320
اما با توجه به این که تعداد پله باید عدد رند باشد، حال ما باید تعداد پله را 18 عدد در نظر بگیریم. اما با توجه به ارتفاع پله 18 سانتی متری و 18 عدد پله، ارتفاع عمودی طی شده توسط پله ها برابر میشود با:
6=18×17
یعنی ما 6 سانتی متر بیشتر از ارتفاع کف تا کف طی میکنیم به همین خاطر باید این 6 سانتی متر را به تراز طبقه پایین یا به طبقه بالا اضافه کنیم، یعنی کف طبقه را 6 سانتی متر بالاتر بیاوریم، میتوانیم این عدد را بین هر دو طبقه تقسیم کرد.
نکته: تعداد پله باید عدد رند باشد ولی ارتفاع پله میتواند به صورت اعشاری نیز باشد.
نکته: در نظر بگیرید که ما در هر بازو پله نهایتا میتوانیم 12 عدد پله قرار دهیم.
ارتفاع غیر سرگیر پله
به فاصله کف تا زیر حجم پله یا همان زیر بازوی پله ارتفاع غیر سرگیر میگویند، که به خاطر این که حین رفت و آمد سر افراد به زیر بازوی پله طبقه بالا پیر نکند باید یک عدد حداقل یعنی 205 سانتی متر را برای این ارتفاع در نظر بگیریم.
حداکثر ارتفاع بین دو پاگرد(دو تراز افقی)
مطابق مبحث 3 مقررات ملی ساختمان، اختلاف ارتفاع بین دو پاگرد متوالی یا کف هر طبقه که توسط یک دستگاه پله طی میشود و به هم مرتبط هستند نباید از عدد 370 سانتی متر تجاوز کند.
- با توجه به این قانون اگر ارتفاع طبقه را 370 در نظر بگیریم و ارتفاع پله را 17 سانتی متر، عدد حاصل برای تعداد پله های ما میشود 21 عدد، حال مطابق با مبحث 4 مقررات ملی ما نباید بیشتر از 12 پله در هر بازو قرار دهیم، با این حال میتوانیم در یک بازو 9 پله و در بازوی دیگر 12 پله قرار دهیم.
مسئله اصلی در طراحی فاز 2 معماری این است که بتوانیم در لکه گذاری پلان بهترین جانمایی را داشته باشیم تا دسترسی بهتری به فضاهای داخل واحد بدهیم. ما در مقاله ای جداگانه ای خلاصه مراحل ساخت ساختمان را توضیح داده ایم اما در دوره ای کامل و جامع صفر تا صد طراحی معماری را آموزش داده ایم که در ادامه ویژگی های این دوره را خواهیم گفت.
ویژگی های دوره کدخدای معماری
ما دوره ای را آماده کرده ایم که در این دوره از مبانی معماری (برای کسانی که در رشته معماری تحصیل نکردند) تا جزئی ترین و ریز ترین نکات از ضوابط طراحی معماری و نقشه خوانی را با سرفصل هایی کامل پوشش دهد و اسم این دوره را کدخدای معماری گذاشته ایم چون قراره با شرکت در این دوره به جمع بزرگان این صنعت اضافه شوید و کدخدای طراحی پلان شوید.
دوره جامع آموزش طراحی پلان معماری(سبک WMD)+(ضوابط شهرداری و مقررات ملی)
چرا طراحی پلان معماری را باید یاد بگیریم؟ علیرضا خلیلی alirezakhalili5513@ 45.5K Followers Instagram یکی از مراحل ساخت یک پروژه،…
دوره جامع آموزش طراحی پلان معماری(سبک WMD)+(ضوابط شهرداری و مقررات ملی)
چرا طراحی پلان معماری را باید یاد بگیریم؟ علیرضا خلیلی alirezakhalili5513@ 45.5K Followers Instagram یکی از مراحل ساخت یک پروژه،…
صفر تا صد ضوابط طراحی
آموزش تمام ضوابط طراحی ازمبانی معماری تا تمام مباحث مربوط به ساختمان
پشتیبانی دائمی
دوره دارای پشتیبانی دائمی و خصوصی میباشد
نکات اجرایی
در طول دوره نکات و شیوه اجرا هم آموزش داده میشود
حل تمرین و نمونه توسط هنرجو
در هر فصل تمرین های متعددی برای هنرجویان درنظر گرفته شده است
نمونه نقشه و بلاک های دسته بندی شده مبلمان
برای تسریع در امر نقشه کشی تمام بلاکهای مبلمان به رایگان و دسته بندی شده ارائه میشود
آموزش نقشه خوانی
نقشه خوانی به تنهایی میتواند به شما به عنوان یک مجری بسیار کمک کند
ورکشاپ و سمینار رایگان
تمام ورکشاپ ها و سمینار و وبینار های آکادمی برای هنرجویان رایگان میباشد
پوشش کامل ضوابط شهرداری و مقررات ملی
در دوره فرق بین ضوابط شهرداری با مقررات ملی گفته خواهد شد و تمام ضوابط هردو آموزش داده میشود
معرفی موقعیت های استخدام و فریلنسری
بعد از گذراندن دوره روش های کسب درآمد به صورت فریلنسری و موقعیت های شغلی برای استخدام به هنرجویانی که دوره را به اتمام برسانند و تمرین هارا حل کنند معرفی میشود
اگر بخواهیم اهمیت طراحی پلانرا در یک خط توضیح دهیم میتوانیم بگوییم هر شخصی که بخواهد یک ساختمان بسازد باید در همان گام اول نقشه های فاز یک و دو معماری خود را به تایید مراکز صدور پروانه مانند شهرداری برساند. به همین خاطر ما همیشه از مزایای یادگیری طراحی معماری بر اساس بازار کار و ضوابط شهرداری و مقررات ملی به درآمد بالای آن اشاره میکنیم. اما شاید شما تفاوت نقشه های فاز یک و دو معماری را ندانید به همین خاطر ما در مقاله ای جداگانه از تفاوت و چیستی آنها صحبت کرده ایم.
در طراحی معماری یک ساختمان شما باید با یک سری عبارات و اصطلاحات آشنا شوید، عباراتی مانند سطح اشغال چیست و یا تراز مبنا چیست و دیگر عباراتی که ما در مقالاتی مختلف به طور کامل توضیح داده ایم و همچنین نحوه محاسبه آنها را توضیح داده ایم.
ولی شما میتوانید در دوره جامع و کامل طراحی پلان معماری، پاسخ این سوالات را متناسب با بازار کار دریافت کنید. حتی در طراحی پلان معماری از طراحی رمپ و ضوابط ابعاد پارکینگ تا بام و دیگر مسائل حقوقی و اداری و ضابطه ای طراحی پلان تسلط پیدا کنید.
همانطور که میدانید ما بعد از طراحی حالا باید نقشه های اجرایی را به پیمانکار برسانیم تا بتوانیم فرآیند اجرا را شروع کنیم. پیش از این که تکنولوژی پیشرفت کند و نرم افزار های کامپیوتر توسعه پیدا بکنند، تمامی ترسیمات و اصطلاحاً فاز 2 به صورت دستی انجام میشد که این عملاً یک فرآیند طولانی بود. اما روزبه روز با توسعه نرم افزارهای کامپیوتری نرم افزار اتوکد نیز به عنوان یک ابزار کمک ترسیمی توسعه یافت تا بتوانیم به کمک آن طراحی های خود را در کمترین زمان و بیشترین دقت به نقشه تبدیل کنیم. بنابراین اگر شما به عنوان یک فعال صنعت ساختمان، چه با عنوان مجری و ناظر و جه با عنوان طراح در حال فعالیت هستید، آموزش اتوکد برای شما یکی از واجباته این صنعت میباشد.
ما در سایت آکادمی کدخدا این فرصت را برای شما فراهم کرده ایم که علاوه بر آموزش نصب اتوکد بتوانید آموزش اتوکد رایگان را با ما تجربه کنید. ما در دوره آموزش اتوکد رایگان خود در سطح مقدماتی دستورات پایه اتوکد را مانند دستور دایره در اتوکد و یا آموزش دستور move و حتی آموزش رسم خط در اتوکد و رسم polyline در اتوکد و دیگر دستورات پایه را به شما آموزش داده ایم.
همچنین شما میتوانید با شرکت کردن در دوره صفر تا صد اتوکد، اتوکد را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و دستورات و پلاگین های پیشرفته را اصولی یادبگیرید.
ما در مقاله ای مجزا و جداگانه سوالی که اکثراً با آن درگیر هستند را پاسخ داده ایم، این که بهترین نسخه اتوکد کدام است . شما در این مقاله میتوانید بهترین انتخاب را برای نصب اتوکد داشته باشید و به عنوان یک راهنمای کامل به آن مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید