تحلیل سایت چیست؟(0 تا 100 تحلیل سایت+دانلود علائم تحلیل سایت)
پیش از طراحی پلان معماری یک پروژه ساختمانی، نیاز است تا اطلاعات کافی درباره زمین پروژه و وضعیت آن در اختیار معمار قرار گیرد؛ بنابراین معماران هر پروژه قبل از اینکه بخواهند طرحی را برای ساخت یک پروژه عمرانی ارائه دهند، میبایست با حضور فیزیکی در محل زمین پروژه و یا با استفاده از ابزارهای آنلاین، نسبت به جمعآوری اطلاعات موردنیاز اقدام کنند. بدون شک تحلیل سایت معماری از جمله مهمترین اقداماتی است که پیش از انجام طراحی پلان معماری، باید صورت گیرد و جزو اولین اقدامات پیش از طراحی است؛ لذا آشنایی و تسلط به نحوه تحلیل سایت معماری از اهمیت بالایی برخوردار است. تحلیل سایت به معمار کمک میکند تا پی ببرد که طرح پیشنهادی خود را در کدام بخش سایت قرار بدهد و در هر بخشی از سایت چه ویژگیهایی لحاظ شود.
در این مقاله سعی شده تا با ارائه مطالب به روز و مفید شما را با تحلیل سایت پلان، علائم تحلیل سایت و نمادهای تحلیل سایت آشنا کنیم.
فهرست مطالب
تحلیل سایت چیست؟
قبل از اینکه مراحل تحلیل سایت معماری را شرح دهیم ابتدا باید بدانیم که تحلیل سایت چیست؟ در واقع پیش از اینکه پروژه ساختمانی طراحی و اجرا شود، نیاز به زمین دارد که به آن سایت پروژه نیز گفته میشود. سایت هر پروژه دارای ویژگیها و جزئیات منحصربهفردی است که شناخت و تحلیل کامل و دقیق این ویژگیها توسط معماران کمک میکند تا طراحی پروژه اصولیتر و در راستای رفع نیازها باشد و همچنین بتوان از همه پتانسیلهای زمین به جهت رفاه و کاربری بهتر پروژه استفاده کرد؛ بنابراین طراح یک پروژه میبایست بدون درنظرگرفتن کاربری زمین موردنظر، اطلاعات کافی از محل سایت پروژه به دست آورد.
پس برای هر تحلیل سایتی سه فرایند نیاز است؛ مرحله اول توصیفکردن و شناخت پارامترهایی که برای تحلیل سایت به آنها نیاز داریم، دوم تجزیهوتحلیل کردن پارامترها و سوم دست آورد حاصل از این تجزیهوتحلیل است که به کار طراحی میآید.
بهطورکلی تحلیل سایت معماری یک مرحله قبل از طراحی پلان انجام میشود و به تحلیل دقیق محل احداث پروژه اختصاص دارد. پس از انجام مراحل تحلیل سایت که با حضور در محل پروژه یا به کمک دیتاهای آنلاین صورت میگیرد، باید اطلاعات و جزئیات به کمک علائم تحلیل سایت بر روی کاغذ ترسیم شود.
علائم تحلیل سایت زبان مشترک معماران است و مهندسین عمران و معماری باید با مفهوم هر یک به طور کامل آشنا باشند.
چگونه تحلیل سایت کنیم؟
تا به اینجا با تحلیل سایت معماری آشنا شدیم و پی بردیم که تحلیل سایت چیست؛ اما احتمالاً برایتان سؤال پیشآمده باشد که ما مهندسین چگونه تحلیل سایت کنیم؟ برای پاسخ به این سؤال لازم است تا ابتدا با مراحل تحلیل سایت آشنا شویم. بهطورکلی تحلیل سایت معماری شامل 5 مرحله اصلی است که در این بخش هر یک را بهصورت مجزا شرح میدهیم. این مراحل عبارتانداز:
- بررسی و تحلیل وضعیت سایت پروژه از منظر مجاورت با سایر عوامل
- بررسی و تحلیل دسترسیهای پروژه و معابر مجاور
- تحلیل اقلیمی
- بررسی و تحلیل هندسه زمین پروژه
- تحلیل دید و منظر
با انجام این 5 مرحله، طراح دید بسیار خوبی از وضعیت زمین پروژه و نقاط قوت و ضعف آن به دست میآورد.
بررسی و تحلیل وضعیت سایت پروژه از منظر مجاورت با سایر عوامل
در این مرحله از تحلیل سایت، طراح پروژه میبایست با حضور فیزیکی در محل سایت، مجاورت زمین پروژه با همسایههای اطراف را بررسی کند. در واقع با مشاهده میدانی پی میبرد که در جهات مختلف و تا یک شعاع مشخصی از زمین، چه بناها و المانهای طبیعی و مصنوعی وجود دارد. این موارد شامل وضعیت بناهای اطراف، کاربری زمینهای مجاور، مسیرهای رفت و آمد، تراکم ساختمانهای اطراف، ارتفاع ساختمانهای مجاور، تراکم پوشش گیاهی، ویژگیهای معماری بناهای اطراف، تأثیرات اجتماعی و فرهنگی ساختمانهای مجاور بر محیط اطراف، نوع فرهنگ ساکنین، نورپردازی معابر و… است. در واقع هدف اصلی انجام این مرحله بررسی میزان و چگونگی تأثیر ابنیه مجاور بر سایت پروژه است.
به طور مثال ممکن است ما بخواهیم در زمین پروژه خود یک مدرسه بسازیم که در مجاورت آن یک بوستان شلوغ قرار دارد. طبیعی است که این بوستان آلودگی صوتی برای مدرسه خواهد داشت و این مورد حتماً باید در طراحی مدرسه مدنظر قرار بگیرد.
بررسی و تحلیل دسترسی های پروژه و معابر مجاور
در این مرحله از تحلیل سایت معماری، میبایست ابتدا مسیرها و راههای ارتباطی اصلی و فرعی به زمین پروژه شناسایی شود و بعلاوه فاصله سایت تا نقاط اصلی مجاور بررسی شود. طراح میتواند به کمک نقشه های هوایی و نرمافزارهای مربوطه یا با حضور فیزیکی در محل پروژه این مرحله را انجام دهد. در بررسی معابر و مسیرهای منتهی به سایت پروژه، باید نوع آنها نیز بررسی و مشخص شوند. مثلاً راههای آسفالتی، سنگفرش، مسیر خاکی، پیادهرو، راه پر ترافیک و…
پس از تعیین راههای دسترسی به سایت پروژه و درجهبندی هر کدام، باید بررسی کنیم که آیا این تعداد مسیر دسترسی که در حال حاضر برای پروژه وجود دارد برای ما کافی است یا نیاز به مسیرهای دیگری هم داریم؟ در این قسمت ممکن است نیاز باشد تا بخشی از زمین پروژه را به احداث مسیرهای دسترسی بیشتر اختصاص دهیم و باید بررسی شود که کدام بخش سایت برای احداث چنین مسیرهایی مناسب است.
تحلیل اقلیمی
تحلیل اقلیم محل سایت پروژه از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع این مرحله به بررسی آبوهوای پروژه و اقلیمی که در آن قرار دارد میپردازد. میزان بارش باران و برف در بازههای مشخص، میانگین دمای محیط در فصول مختلف، رطوبت هوای سایت پروژه، مسیر خورشید و جهت باد از جمله مواردی هستند که باید در این مرحله بررسی شوند. این موارد به شکل مستقیم یا غیرمستقیم بر طراحی پروژه تأثیر خواهند داشت.
در این مرحله اولین سؤالی که طراح باید از خود بپرسد این است که سایت پروژه در کجا قرار گرفته است؟ سپس باید دید شهر یا منطقه پروژه در محدوده اقلیمی چهارگانه در ایران در کجا واقع شده است؟ سپس باید ویژگیهای اقلیم سایت را با استفاده از منابع و کتب معتبر به دست آوریم. سپس سایت را منحصراً در اقلیم میانه یا اقلیم محلی بررسی میکنیم.
به طور مثال در اقلیم شهر کلاردشت ما یکچهارم سال تابش داریم پس باید بتوانیم بیشترین میزان بهره از نور جنوب را داشته باشیم. در ادامه سه تا از مهمترین مواردی که در بررسی اقلیمی باید به آنها توجه ویژه تری داشت را توضیح دادهایم:
ریزشهای جوی
حتماً باید میزان بارندگی منطقه سایت را در فصول و ماههای مختلف به دست آوریم. این کار میتواند با استفاده از دادههای مراکز آمار و یا مصاحبه با اهالی منطقه انجام شود. دانستن این نکته برای تعیین نوع پوشش سقف، نوع پوشش دیوارها، ارتفاع سقف و دیوارها و ارتفاع از سطح زمین سازه کمک میکند.
جهت باد در تحلیل سایت
تعیین شدت و جهت باد در تحلیل سایت، در طراحی پلان و جانمایی برخی عناصر معماری در پروژه اثرگذار است. همواره باید جهت باد مطلوب در تحلیل سایت مشخص شود. برای درک بهتر اهمیت این موضوع، فرض کنید در نزدیکی زمین پروژه ما یک دپوی زباله وجود داشته باشد. در این صورت اگر جهت باد طوری باشد که موجب انتقال بوی نامطبوع و حشرات موزی از سمت زبالهها به سمت سایت پروژه شود، موجب نارضایتی ساکنین و کاهش ارزش ملک میشود؛ بنابراین با مشخصکردن جهت باد در تحلیل سایت، این مورد برای طراح مدنظر قرار میگیرد و طراح هنگام طراحی بهگونهای این کار را انجام میدهد که مثلاً هیچ پنجرهای در راستای جهت باد قرار نگیرد و یا با تعبیه یک دیوار از انتقال بیش از حد بوی نامطبوع جلوگیری میکند.
صوت
بهطورکلی اصوات نامطلوب در تحلیل سایت به سه دسته تقسیم میشوند:
- سروصدای ناشی از ترافیک (ترافیک هوایی یا زمینی)
- سروصدای ناشی از کارگاهها و مراکز صنعتی و تجاری
- سروصدای ناشی از تردد افراد و بازی بچهها
بررسی و تحلیل وضعیت سایت پروژه از منظر مجاورت با سایر عوامل
پیش از تحلیل هندسه زمین ابتدا باید برداشت و پیادهکردن ابعاد و اضلاع زمین انجام شود. سپس طراح، نقشه دوبعدی زمین را به اشکال پایه هندسی تقسیم میکند تا درک بهتری از وضعیت سایت و شکل هندسی آن داشته باشد. عمدتاً با انجام این مرحله میتوان ایده و ساختار کلی پلان سازه را به دست آورد.
تحلیل دید و منظر
تحلیل دید و منظر آخرین مرحله تحلیل سایت معماری است که در آن به شناخت نکات کلیدی سایت پروژه از لحاظ دید و منظر پرداخته میشود. در این مرحله، طراح دید عابرین پیاده و سواره را از بیرون به درون زمین پروژه و همچنین دید ساکنین از درون به بیرون سایت پروژه را بررسی میکند. همچنین بررسی میکند که این دید در چه ارتفاعی تأمین میشود. این بررسی کمک میکند تا معمار محل قرارگرفتن فضاهای شاخص طرح را مشخص کند.
علائم تحلیل سایت
همانطور که اشاره شد نمادهای تحلیل سایت بهنوعی زبان مشترک مهندسین است بهطوریکه همه مهندسان معمار و عمران باید با نحوه بهکارگیری و خواندن آنها آشنا باشند. در این بخش به برخی از پرکاربردترین علائم تحلیل سایت میپردازیم:
مسیر
در تحلیل سایت معماری، تمامی مسیرهای منتهی به زمین پروژه باید مشخص شوند. همچنین مصالح کفپوش مثل راه آسفالتی، راه خاکی، سنگفرش و… به همراه اصلی یا فرعی بودن مسیر باید مشخص شود. همچنین مسیرهای پرترافیک مجاور نیز میبایست از بقیه مسیرها متمایز باشند.
شیب یا توپوگرافی
شیب زمین یکی از مواردی است که در طراحی پروژه نقش مهمی دارد. بهطورکلی نقشهبرداری زمینهای شیبدار سختتر و میزان خاکبرداری در این زمینها بیشتر است. همچنین مصالحی که برای ساخت پروژه در زمین شیبدار مورداستفاده قرار میگیرد باید دارای تراکم بیشتری بوده تا کیفیت کار حفظ شود. به همین علت باید شیب غالب زمین در تحلیل سایت مشخص شود. به طور مثال شیب شمال به جنوب با درصد بهصورت گرافیکی مشخص شود.
نور
نور یکی از پراهمیتترین آیتمهای طراحی معماری است و معماران همواره در تلاش هستند تا نور پروژه خود را به کمک نور مصنوعی یا نور طبیعی تأمین کنند؛ لذا تعیین جهت حرکت خورشید بر بالای زمین پروژه و المانهایی مثل درختان و بناهای مجاور که مانع از رسیدن نور به سایت پروژه میشوند بسیار حیاتی است.
پتانسیل های سایت پروژه
در این قسمت مطالعاتی بر روی ویژگیهای خاص پروژه صورت میگیرد که باید در تحلیل سایت با علائم مربوطه نمایش داده شوند. برخی از آنها عبارتنداز:
- آلودگی صوتی
- آلودگی هوا
- دیدهای مطلوب و نامطلوب
- رایحه و بوهای مطلوب و نامطلوب
- وجود پستی بلندیهای زمین پروژه
- وجود پوشش گیاهی و درختان خاص با قدمت بالا
- وجود آبگیر یا برکه در بخشی از زمین پروژه
- عدم امکان گودبرداری در بخشی از سایت به علت تجمع باتلاقها
- …
برای تشخیص این پتانسیلها، نباید صرفاً به نقشههای موجود اتکا کرد؛ بلکه باید با حضور در محل پروژه و پیمایش در اطراف آن، این پتانسیلها به طور دقیق شناسایی شوند.
دانلود علائم تحلیل سایت
در این قسمت میتوانید نسبت به دانلود علائم تحلیل سایت اقدام کنید:
ترسیم تحلیل سایت
پس از اینکه کلیه مراحل تحلیل سایت توسط طراحان پروژه انجام شد و اطلاعات موردنیاز جمعآوری شد، وقت آن است که این اطلاعات بهصورت گرافیکی بر روی کاغذ کشیده شوند و یا در محیط اتوکد بهصورت دوبعدی طراحی شوند. در هنگام ترسیم گرافیکی تحلیل سایت، باید از علائم تحلیل سایت استفاده کرد و همچنین بهتر است از رنگها و نمادهای مختلف برای نشاندادن وضعیت زمین استفاده کرد. به طور مثال میتوان تراکم گیاهان را با رنگ سبز و مسیرهای دسترسی را با رنگ خاکستری نشان داد.
برای ترسیم تحلیل سایت در مرحله اول باید کل محدوده ساختمان و یا کل محدوده زمین پروژه را ترسیم کنیم. در مرحله بعد برخی درختان موجود در سایت پروژه که بهصورت کلونی قرار دارند ترسیم میشوند. سپس میتوانیم رنگگذاری را شروع کنیم. برای رنگگذاری بهتر است اول از رنگهایی استفاده کنیم که بیشترین سطح تحلیل سایت ما را شامل میشود. مثلاً اگر 50 درصد از فضای ما چمن است، بهتر است ابتدا با رنگ سبز شروع کنیم. پس از اینکه رنگهای اصلی را کشیدیم، لازم است تا خطوط اصلی پلان مثل سایت پلان یا درختهای موجود در سایت را مشخص کنیم. همچنین میتوان سایههای ساختمانها را برای نشاندادن بهتر بعد ساختمان ترسیم کرد. در مرحله بعد میتوانیم علائم تحلیل سایت را بروی ترسیم خود اضافه کنیم.
نمونه تحلیل سایت
اکنون که با مفهوم، مراحل و نمادهای تحلیل سایت آشنا شدید، بهتر است تا به چند نمونه تحلیل سایت توجه کنید:
دیدگاهتان را بنویسید