دستور نقشه (از تعریف تا مراحل و مدارک مورد نیاز برای اخذ)
آیا تابهحال به این فکر کردهاید که اولین مرحله از مراحل ساخت ساختمان چیست؟ آیا بلافاصله پس از تهیه زمین پروژه میتوان ساختوساز در آن را شروع کرد؟ آیا میتوان در زمین پروژه هر مقدار و به هر شکلی که خواستیم ساختمان را بنا کنیم؟ تصور کنید هر شخصی که میخواست ساخت پروژهای را شروع کند، بنا بر سلیقه و دلخواه خود، در هر متراژ و تعداد طبقاتی که میخواست سازه را بنا میکرد. طبیعتاً در چنین مواقعی ساختار شهر برهم میخورد و کوچهها و خیابانهای شهر حالت نامنظمی داشتند.
به همین علت است که شهرداری هر شهر برای هر پروژه ای که میخواهد ساخته شود، دستور نقشه صادر میکند. در ادامه مقاله قصد داریم تا شما را با مفهوم دستور نقشه چیست، مدارک لازم برای دستور نقشه، مراحل اخذ دستور نقشه و دیگر جزئیات آن آشنا کنیم.
فهرست مطالب
دستور نقشه چیست؟
دستور نقشه یک ابلاغیه رسمی از سوی شهرداری به مالک پروژه است که در آن چگونگی احداث ساختمان باتوجهبه ضوابط شهرداری و طرح تفصیلی شهر مشخص شده است. در دستور نقشه اطلاعات و جزئیات زمین پروژه همچون ابعاد زمین، ابعاد گذر اصلاحی، تعداد طبقات مجاز برای ساخت، پلاک ثبتی ملک و… بهتفصیل درج شده است. در واقع مالک پس از دریافت دستور نقشه میتواند اقدام به طراحی پروژه خود کند. این طراحی میبایست با رعایت کامل موارد درج شده در دستور نقشه باشد.
مراحل اخذ دستور نقشه چیست؟
- مراجعه مالک یا وکیل مالک به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهر محل پروژه و دادن درخواست صدور دستور نقشه
- حضور مأمور شهرداری در زمان مقرر در محل پروژه به جهت بازدید از ملک و تطابق گزارش وضعیت زمین با ضوابط طرح شهرسازی
- نظریه طرح تفصیلی و بر و کف که توسط مأمور پرونده در دفتر خدمات الکترونیک از شهرداری اخذ میشود. در این قسمت مشخص میشود که بافت ملک موردنظر فرسوده است یا خیر؟ تعداد طبقات مجاز قابلساخت چقدر است؟ پهنهبندی کاربری ملک چگونه است و حداکثر تراکم ساختمانی چقدر است؟
- پس از دریافت تأییدیههای لازم، پرونده به بخش صدور دستور نقشه انتقال داده میشود
- در نهایت و پس از صدور دستور نقشه، مالک میتواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک، دستور نقشه ملک را دریافت کند.
مدارک لازم برای دستور نقشه کداماند؟
هر شخص حقیقی یا حقوقی که قصد ساخت یک پروژه ساختمانی را دارد ملزم به دریافت دستور نقشه از شهرداری شهر محل پروژه است. به همین منظور مالک میبایست پس از تهیه کلیه مدارک موردنیاز، به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهد.
مدارک لازم برای دستور نقشه شامل سند مالکیت ملک، شناسنامه و کارت ملی مالک (درصورتیکه مالک شخصی را بهعنوان وکیل خو. د معرفی کند، ارائه اصل و تصویر وکالتنامه به همراه شناسنامه و کارت ملی وکیل الزامی است همچنین در صورت فوت مالک، ارائه گواهی انحصاروراثت و شناسنامه و کارت ملی وراث الزامی است)، آخرین فیش عوارض نوسازی شهرداری، اصل و تصویر فیش نوسازی سال جاری ملک، ارائه فیش آب، برق، گاز و تلفن، درصورتیکه درون ملک ساختمانی نباشد، ارائه نظریه کمیسیون ماده ۱۲ و یا گواهی عدم استفاده از مزایای مواد ۶ و ۸ قانون اراضی شهری الزامی است، ارائه نقشه با مقیاس 1:2000 از وضعیت موجود ملک و تعیین محل دقیق آن توسط مالک یا نماینده او، ارائه صورت مجلس تفکیکی برای آپارتمانها، برای ملکهایی که مساحت بیش از 3000 مترمربع دارند، یا دارای اشکال هندسی خاص یا شیب بسیار تندی هستند، ارائه نقشهها با مقیاس 1:2000 به همراه تاییدیه مهندس ذیصلاح الزامی است.
مدت زمان صدور دستور نقشه چقدر است؟
مدت زمان صدور دستور نقشه به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی این روند حداقل 14 روز کاری زمان میبرد امامعمولاًا مدت زمان صدور دستور نقشه بین 2 ماه تا 1 سال به طول میانجامد. هنگامی که خللی در روند صدور دستور نقشه همچون تاخیر در دریافت استعلامات شهرداری و یا عدم تکمیل مدارک ایجاد شود، مدت زمان صدور دستور نقشه بیشتر طول میکشد. پس از اینکه دستور نقشه توسط شهرداری صادر شد، میتوان آن را با مراجعه به همان دفتر خدمات الکترونیکی که در آن درخواست صدور داده بودیم، دستور نقشه را دریافت کنیم. لازم به ذکر است که دستور نقشه از تاریخ صدور، به مدت 6 ماه اعتبار دارد و پس از آن باید مجددا نسبت به دریافت دستور نقشه اقدام کرد. در این مدت شش ماهه مالک باید طراحی فاز یک معماری را آغاز و نقشهها و پلاهای معماری را تحویل دهد.
اطلاعات موجود در دستور نقشه
پس از دریافت دستور نقشه، شما نیاز دارید تا خواندن دستور نقشه را انجام دهید. در واقع میبایست اطلاعات مندرج در دستور نقشه را تشخیص داده و از آن در طراحیهای ملک خود استفاده کنید.
اولین بخش دستور نقشه همیشه شامل یکسری اطلاعات کلی از ملک شامل مشخصات مالک، نشانی، شماره پرونده، تاریخ صدور، پلاک ثبتی ملک، تاریخ درخواست و نوع درخواست میباشد.
بخش بعدی که یکی از مهمترین قسمتهای دستور نقشه است، ابعاد ملک را مشخص میکند که شامل ابعاد طبق سند، ابعاد طبق وضع موجود، ابعاد گذر اصلاحی، ابعاد باقیمانده چس از اصلاحی، مساحت طبق سند، مساحت پس از اصلاحی، مساحت طبق وضع موجود، مساحت ملاک تراکم، تجاوز به حریم گذرها و تجاوز به حریم املاک است.
در صفحه دوم دستور نقشه، توضیحات طرح تفصیلی و بر و کف که شامل وضعیت ملک در بافت فرسوده، نوع پهنه ملک، محل احداث بنا و جانمایی ملک، سطح اشغال و درصد تراکم، و تعداد طبقات مجاز برای ساخت مشخص میشود. این بخش از اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار هستند چرا که عموماً با استناد به همین اطلاعات، اقدام به بستن قرارداد بین مالک و سازنده صورت میگیرد.
هزینه دستور نقشه چقدر است؟
هزینه دستور نقشه برای همه ملکها یکسان نیست. معمولاً هزینه دستور نقشه باتوجهبه تراکم مجاز ساختمانی، مساحت ملک، نوع ملک، و منطقهای که ملک در آن قرار دارد تعیین میشود.
بنا بر توضیحاتی که در این مقاله ارائه شد، پی بردیم که هر سازنده برای اینکه بتواند ساختمانی را در شهر بسازد میبایست از قوانین و ضوابط شهرداری پیروی کند. از همین رو دستور نقشه توسط شهرداری صادر میشود و سازنده را ملزم به رعایت مفاد آن میکند. ما در دوره جامع آموزش طراحی پلان معماری تمامی این ضوابط و مقررات ملی را بهتفصیل توضیح و ارائه دادهایم.
دیدگاهتان را بنویسید