صفر تا صد ضوابط داکت ها در پلان معماری(ضوابط+نکات ترسیم)
در تمامی ساختمان ها علاوه بر المان های سازه ای یک سری المان های تاسیساتی و برقی نیز وجود دارد که در ارتفاع ساختمان میبایست امتداد پیدا کند. برای مثال در ساختمان ها لوله های فاضلاب در طول طبقات امتداد پیدا میکند و یا فضایی برای عبور تاسیسات برقی باید وجود داشته باشد. بنابر این میتوان این گونه داکت را تعریف کرد:
فهرست مطالب
داکت چیست؟
داکت به بازشو در سقف یا کف طبقات گفته میشود که میتوان به کمک آن لوله های تاسیساتی و همچنین لوله های برقی در طبقات قرار میگرند تا به واسطه آن بتوان برای سرویس بهداشتی، آشپزخانه و دیگر تصرف های ساختمان به لوله های فاضلاب و آبرسانی و روشنایی و تهویه دسترسی پیدا کنند.
داکت تاسیسات و داکت تهویه
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم داکت ها برای انتقال لوله های فاضلاب و آبرسانی و برقی استفاده میشوند بنابراین ما حین طراحی داکت ها باید به نکاتی مانند جانمایی داکت ها و ابعاد داکت ها دقت کنیم اما پیش از آن که بخواهی ضوابط و الزامات طراحی داکت ها را بخواهیم بگوییم باید به این نکته توجه داشته باشید که بعد از جانمایی داکت ها باید ابعاد و محل قرارگیری آنها در نهایت به تایید مهندس مکانیک و برق برسد.
ابعاد داکت ها
ابعاد داکت ها ارتباط مستقیمی با نوع طراحی تاسیسات و برق شما دارد اما ما به عنوان یه طراح معمار حین طراحی پلان باید یک سری داکت هارا در فضاهایی که نیاز به داکت دارند پیشبینی کنیم که در ادامه ابعاد داکت هایی که ما باید پیش بینی کنیم را به صورت حداقلی در یک جدول برایتان قرار داده ایم.
ابعاد داکت های تاسیساتی
پیش از آنکه بخواهیم در خصوص ابعاد داکت ها صحبت بکنیم باید به این نکته اشاره کنیم که ابعاد یک داکت تاسیساتی بستگی تعداد تصرف های مصرفی میباشد برای مثال مطابق جدول زیر فضاهای بیشتری قرار باشند از یک داکت مشترک استفاده کنند، متقابلاً باید ابعاد داکت را افزایش داد.
ابعاد داکت های تهویه
برای داکت های تهویه ضوابط خاصی در خصوص ابعاد وجود ندارد اما حین طراحی بهتر است برای فضاهایی مانند سرویس بهداشتی و حمام و آشپزخانه حتما داکت هایی را با یک ابعاد حداقلی 30 در 30 در نظر بگیرید تا فضای مطلوبی را برای این تصرف ها ایجاد کنید.
داکت های سرویس بهداشتی و حمام
برای فضاهایی مانند سرویس بهداشتی و حمام توصیه ما این است که مطابق تصویر از داکت های طولی استفاده کنید تا از ایجاد بیرون زدگی جلوگیری کنید و همچنین فضای کافی برای عبور دادن المان های تاسیساتی داشته باشیم
داکت آشپزخانه
برای داکت آشپزخانه در نظر داشته باشید که ما یک فضایی را برای عبور المان های
تاسیساتی نیاز داریم و همچنین یه داکتی را برای تهویه، اما برای تهویه نیاز نیست تا سقف را سوراخ کنیم بلکه میتوانیم با ایجاد یک سوراخ در دیواره آشپزخانه (در صورتی که آشپزخانه چسببیده به دیوار پیرامونی باشد) و قرار دادن یک هواکش فضای مطلوب را میتوان ایجاد کرد و همچنین در نظر داشته باشید در صورت استفاده از این روش ما به سه سوراخ نیاز داریم(2 عدد ورودی و یک عدد خروجی)
البته که باید به این نکته دقت داشته باشید که بازهم در نهایت ابعاد داکت ها و هممچنین این مساله که داکت ها تا کجت باید ادامه پیدا کنند و مسیر داکت ها به چه صورت است باید به تایید مهندسی تاسیسات برسد.
علامت داکت در پلان
برای نمایش داکت ها در پلان میتوان از المان های زیر استفاده کرد اما در نظر داشته باشید که جانمایی داکت ها باید به تایید مهندسی برق و تاسیسات برسد در نهایت.
خطرات داکت ها
با توجه به این که ما در سقف یک حفره ای را ایجاد میکنید عملاً خطراتی مانند آتش سوزی را نیز داریم به طبقات منتقل میکنیم. زیرا داکت ها میتوانند مسیر مناسبی برای گسترش آتش باشد. بنابراین ما باید زیوار های اطراف داکت هارا از یک دیواری با ساختار مقاوم در برابر آتش بسازیم که اصطلاحاً از دیوار آتش باید استفاده کنیم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
3 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
برای تغییر ابعاد داکت باید با مهندس ناظر هماهنگ کنیم یا طراح؟(میخوام ابعاد رو تغییر بدم
سلام
برای تغییر ابعاد داکت باید با مهندس ناظر هماهنگ کنیم یا طراح؟(میخوام ابعاد رو تغییر بدم
با هر دو مهندس باید همانگ بشه تا در صورت نیاز طرح جایگزین ارائه بشه