انواع سبک نمای مدرن { مثال به همراه توضیح کامل }
طراحی مناسب و چشمگیر نمای ساختمان، هویت آن را شکل میدهد. با توجه به اینکه نمای ساختمان تاثیر شایانی بر جلب رضایت اولیه ساکنین دارد، استفاده از مصالح به روز و سبکها و طراحیهای جدید اهمیت دوچندانی پیدا میکند. با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی، مصالح مورد استفاده برای نما تنوع بیشتری پیدا کردند؛ البته باید در نظر داشت که طراحی نما و مصالح به کار رفته برای آن باید با هویت فرهنگی منطقه، شرایط اقلیمی و … همخوانی داشته باشد. در این مقاله شما را با انواع نمای مدرن و ویژگی های هر یک آشنا میکنیم.
فهرست مطالب
تاریخچه نمای مدرن
پیش از آنکه به سراغ انواع نمای مدرن برویم بهتر است با تاریخچه شکلگیری نما مدرن آشنا شویم.
1.مکتب شیکاگو
با آغاز مکتب شیکاگو در اواخر قرن 19 میلادی، تاکید بر نمایان ساختن اسکلت نگهدارنده ساختمان و جداسازی کاربری و مرز هر طبقه در نما آن شد. وضوح مسیر نیرو توسط شیارهای تزئینی محصور در محورهای عمودی نظیر ستونها، محل اتصال طبقه آخر و همکف به یکدیگر است. تزئینات و جزئیات بیشتر در محور افقی طبقات همکف و طبقه آخر ساختمان قرار دارد.
در این سبک برای درک بهتر تغییر هر طبقه، در لبه طبقات و در راستای محور سازهای، تزئیناتی طراحی میگشت. البته این تزئینات نسبت به عملکرد هر طبقه کاهش یا افزایش پیدا میکردند.
2. دوره مدرن اولیه اروپا
در دوره مدرن اولیه اروپا، تاکید بر شفافیت است به طوری که با افزایش دید به داخل بنا و نمایان شدن عملکرد داخل بنا امکان تشخیص طبقات، مقیاس و راستا نیروها در نما مشخص میشود. حذف تزئینات نما و گشایش جدارهها، استفاده از بتن از ویژگیهای این سبک است.
در این سبک تزئینات به طور کامل حذف شده و به تبع وضوح تقسیمات طبقات و همچنین شفافیت عملکردی داخل هر فضا افزایش پیدا کرد.
3. پست مدرن
در این دوره با بازگشت به تزئینات نما رویکرد دکوراتیو پوسته آغاز گشت. ارتباط با محیط بیرونی با افزودن خطوط افقی ناهماهنگ و پنجره با مقیاس متفاوت و افزایش ظاهری تعداد طبقات از ویژگیهای این سبک است.
بر خلاف دو سبک قبلی، در این سبک پوسته تزئینی، بدون توجه به مقیاس طبقات، اهمیت شایانی پیدا نموده و این پوسته با محیط اطراف خود فارق از عملکرد درون بنا، ارتباط پیدا کرد.
اصول طراحی نمای مدرن
- نبود تزئینات پیچیده؛ اتصال ساده و کارآمد متریال
- استفاده از متریال جدید؛ استفاده از مصالح و سیستمهای جدید
- استفاده از متریال قدیمی در فرم جدید؛ مصالحی نظیر؛ سنگ، چوب، آجر و …
- تاکید بر متریال اصلی؛ مصالح اکسپوز
انواع نمای مدرن از نظر نحوه اتصال
1. نما پردهای
در این نوع اتصال نما، بدنه بیرونی ساختمان همانند یک پرده بیرونی متصل شده به ساختمان است. به نوعی که با اتصال یک قاب به ساختمان با فاصله حداقل 50 میلیمتری پوسته قرار می گیرد که بتواند امکان خطا هنگام اجرا سازه را جبران نماید.
نما پردهای دارای دو نوع شفاف و غیر شفاف است. در نوع غیر شفاف امکان عبور لولههای تاسیسات، نازک کاری داخلی و اجرا عایق حرارتی در پشت نما فراهم میشود.
نما پردهای غیر شفاف؛ نما کامپوزیت، پنلهای بتنی پیشساختهشده و … است. نما پردهای شفاف؛ انواع نماهای پنل شیشهای است.
2. نما دیوار نما
دارای دو نوع؛ مهارشده و چسباندهشده است. در این نوع نما، اجزا نما به دیوار پشتیبانی که وجود آن واجب است متصل میگردد. تقسیم بارهای وارده بر نما بدین صورت است که؛ بارها به دیوار پشتیبان و سپس از دیوار پشتیبان به سازه ساختمان وارد میشود.
این نوع نما باید پاسخگو فشارات متحمل شده نما نظیر زلزله و یا بادهای شدید را باشد بدین منظور بررسی سیستم تحملی هر نوع آن واجب است.
در نما دیواری چسبانده شده، ماده چسباننده وظیفه انتقال بار ثقلی ساختمان را دارد و نما باید با سیستم قطعهای مناسبی متصل گردد که توان تحمل بارهای لرزهای را داشته باشد.
در نما دیواری مهارشده، وظیفه انتقال بار ثقلی ساختمان بر عهده دیوار پشتیبان است که بدین منظور یک فضای خالی زهکشی شده بین دیوار پشتیبان و نما قرار میگیرد.
3. نما مهار شده با قاب
قاب نما به معنی دیوار واقع در فاصله بین تیر و ستون سازه است. در این نوع نما به علت نحوه اتصال؛ قاب سازه ای در معرض دید است. این نوع اتصال نما نیز شامل دو حالت؛ نما مهارشده و چسباندهشده است.
از لحاظ تحمل نیروهای لرزشی وارده بر ساختمان، این نوع نما از دو نوع دیگر سادهتر است ولی به علت پایین بودن مقادیر مقاومت حرارتی سازههای بتنی مشکل عایقبندی حرارتی وجود دارد و نیاز است انتقال حرارت از طریق تیر و ستونها انجام شود.
انواع نمای مدرن بر اساس مصالح و ویژگیهای آن
مصالح بکار رفته در هر نوع نما تعیین کننده الزامات اجرایی و نکاتی که باید در اتصال آن رعایت شود است. شامل؛
1.نمای مدرن با کرتن وال
کرتن وال از مزایایی چون کیفیت و مقاومت بالا، سرعت نصب بالا، عملکرد مناسب در برابر باد، زلزله و… بهرهمند بوده که در صورت نصب صحیح دارای صرفه اقتصادی نیز میباشد. همچنین مناسب پروژههای کوچک مقیاس است.
2.نمای مدرن لوور
طراحی نمای مدرن با لوور جلوه بصری زیبایی به بنا بخشیده و قابلیت همنشینی با سایر مصالح را دارد. لوور توانایی استفاده در زوایا مختلف و چرخش را به طراح میدهد. همچنین از دیگر مزایای آن میتوان به کاهش تا حدود 30 درصد مصرف انرژی و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد.
3.نمای مدرن آجری
طراحی نمای مدرن با آجر امکان طراحی با چیدمان مختلف را فراهم میکند. همچنین این نمای مدرن با استفاده از مصالح تطبیقپذیر، بادوام بوده و عایق مطلوبی نیز به شمار میرود.
4.نمای مدرن HPL
HPL با ویژگیهایی چون نصب راحت، مقاومت در برابر آتش، مقاومت در برابر شرایط آب وهوا سخت، نگهداری آسان و ظاهر جذاب جزو گزینههایی است که میتوان برای طراحی نما ساختمان مدرن انتخاب کرد.
5.نمای مدرن هامئوستتیک
نمای مدرن هامئوستتیک نمایی جذاب، انعطافپذیر و باز و بسته شونده است که متناسب با تغییرات داخلی سازه نظیر تغییر دما، تغییر میکند.
6.نمای مدرن سرامیک
سرامیک علاوه بر اینکه سازگار با محیط زیست و قابل بازیافت است، نگهداری آسانی داشته و مقرون به صرفه است. با استفاده از سرامیک در طراحی نمای مدرن میتوان انتظار داشت که به دلیل جذب آب بسیار کم، مقاومت و ماندگاری بالایی داشته باشد.
7.نمای مدرن کامپوزیت فلزی
با استفاده از کامپوزیت فلزی، نمایی زنگ نزن، با قابلیت تحمل وزن بالا، مقاوم نسبت به شرایط محیطی و عایق صوتی و حرارتی مطلوب خواهیم داشت.
8.نمای مدرن ترموود
ترموود در برابر گرما و سرما مقاوم است و به دلیل ویژگیهایی چون تنوع در طرح نما، تنوع در رنگ و بافت و عمر طولانی مطلوب طراحان و کارفرمایان است. البته باید در نظر داشت که ترموود در گذر زمان نیازمند ترمیم با رنگ کردن دوباره میباشد.
9.نمای مدرن دبل اسکین
نمای مدرن دبل اسکین نمایی تطبیق پذیر است که به دلیل ویژگیهایی چون گران بودن، نگهداری سخت و اشغال بالای فضایی با حساسیت بیشتری و برای پروژههای خاصی انتخاب میشود.
10.نمای مدرن سبز
نمای مدرن سبز باعث ایجاد نمایی متنوع در هر فصل و آسایش حرارتی میشود. البته باید در نظر داشت که نمای مدرن سبز و دوستدار محیط زیست، نیازمند آبیاری، زهکشی و رسیدگی است تا همواره جذابیت خود را حفظ نماید.
الزامات اجرای نما
در نظر داشتن عوامل خارجی در الزامات اجرایی نظیر؛ حفاظت در مقابل عوامل جوی؛ عایق رطوبتی، بخاربند، درزپوش، آتش و مقاومت در برابر سیل را داشته باشد.
علاوه بر آن درنظر داشتن مسائلی همچون موارد ذیل الزامی است؛
– در هر نوع نما، درصورتی که وزن واحد سطح بیشتر از 50 کیلوگرم بر مترمربع باشد، باید در فاصله کمتر یا مساوی 1.2 متر دارای مهار مکانیکی به قاب خارجی باشد؛
– نما و اتصالات مکانیکی آن، باید طوری طراحی شود که توانایی تحمل نیروهای لرزشی زلزله را داشته باشد؛
– پنجرههای بزرگ خصوصا پنجرههای مشرف پیادهرو، باید دارای شیشههای ایمن (شیشههایی که در صورت خرد شدن در قاب خود باقی میمانند یا دارای لایه مقاوم در برابر خرد شدن هستند) باشند؛
– نماهای بتنی باید دارای میلگردهای اصلی متصل به سازه و مهارکننده باشند؛
– در نمای بالای خروجیها یا مسیرهای پیادهرو، نصب قطعات بزرگ در ارتفاع بیش از 3 متر از سطح زمین ممنوع است. در صورت اجرا قطعات بزرگ در نما باید از دسترسی عابران به مکان هایی که احتمال افتادن این قطعات وجود دارد با ایجاد موانع یا باغچههای عریض جلوگیری شود؛
– در صورت اجرای نما پردهای باید طراحی آتشبند و فاصله نما در فضای بین نما و سقف طبقه طوری انجام شود که از انتقال آتش بین طبقات جلوگیری شود؛
– در سیستم نما پانلی هر قطعه باید دارای 4 تکیه گاه برای تحمل نیروهای قائم ناشی از زلزله باشد؛
– در انواع نماهای سنگی و سرامیکی، مهارهای لرزهای مقاوم در برابر خوردگی در سوراخ هایی از اجزا نما وجود داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید